Nordplus projekts “Vēsturiska pieeja ēdiena gatavošanas mācīšanai, lai attīstītu izpētes kompetences” (15.03.2024.)
Šonedēļ, no 11. marta - 15. martam, Pērnavā, Igaunijā, norisinās Nordplus projekts...
Japāņu vieslektora meistarklase (08.03.2024.)
Šī gada 7. martā Jelgavas Amatu vidusskolā viesojās profesors Hiroshi Sakata no... " id="gal2_nright3648"...
Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) karjeras pasākums “Domājot par profesionālo izglītību…” (07.03.2024.)
7. martā Jelgavas Amatu vidusskolas pavāru, konditoru, frizieru, programmvadības...

PIEVIENOJIES


Dalība starptautiskā izglītības akcijā "Pasaules lielākā mācību stunda"

Ēdināšanas pakalpojumu specialitātes PAVĀRS audzēkņu PIENA CEĻŠ

2015. gada 15. jūnijā Jelgavas pilsētas domē parakstīts trīspusējs sadarbības līgums starp SIA „Latvijas piens”, Jelgavas pilsētas domi un Jelgavas Amatu vidusskolu. Līguma mērķis ir veicināt Amatu vidusskolas jauno speciālistu profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanu un nodarbinātības iespējas nākotnē. Līgums atbalsta „Latvijas Piens” korporatīvās sociālās programmas īstenošanu, kas sniegs konkrētu atbalstu Jelgavas Amatu vidusskolas attīstībai.


 

“Jelgavas pilsēta vienmēr starp savām prioritātēm ir izvirzījusi uzņēmējdarbības veicināšanu un izglītības, īpaši profesionālās izglītības jomas, attīstību.  Tāpēc apsveicami, ka abu šo jomu pārstāvji ir atraduši savas sadarbības kopsaucēju, ko šodien nostiprinām ar līgumu – uzsvēra Andris Rāviņš, Jelgavas pilsētas Domes priekšsēdētājs. Esmu pārliecināts, ka šī vienošanās dos reālu ieguldījumu topošo pārtikas nozares speciālistu profesionālajā izaugsmē, gan uzņēmumam ieinteresējot un piesaistot savā uzņēmumā strādāt gribošus un zinošus jaunos speciālistus.”

“Latvijas ģimeņu tradīcijās esošā Krustvecāku loma  ir tā, ko varam piemērot arī mūsdienās, ja gribam, lai uzņēmums kļūst par atbalstītāju un padomdevēju kādas nākotnē nozīmīgas institūcijas attīstībā – uzsvēra Anita Skudra, Latvijas Piens valdes priekšsēdētāja. Ar šo līgumu apņemamies veicināt Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņiem profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanu un sekmēt jauniešu zināšanas par nodarbinātības iespējām.”

Edīte Bišere, Jelgavas Amatu vidusskolas direktore: „Es varu tikai mūs apsveikt, jo redzu konkrētu ieguvumu – klāt nāk iespēja audzēkņiem iegūt praktiskas zināšanas un skolotājiem strādāt ne tikai teorētiskajā, bet arī praktiskajā, ekonomiskajā laukā. Tieši tāpēc līguma parakstīšanas brīdī esmu kopā ar divām skolas pasniedzējām Ainu Tālumu un Ligitu Ziemeli, kuras šo iespēju realizēs dzīvē.”
 


Lai veicinātu Jelgavas Amatu vidusskolas un Latvijas piens sadarbību sarunās tika lemts par optimālākajiem soļiem sadarbības projekta risināšanā.


 


Apgūstot ēdināšanas pakalpojumu specialitātes PAVĀRS mācību programmu audzēkņi papildina zināšanas par dažādām pārtikas izejvielām un to pārstrādes produktiem. Mūsu pilsētas uzņēmumā Latvijas piens izmanto vienu no gardākajām Latvijas pārtikas izejvielām – pienu.

Piens ir unikāla cilvēka ikdienas uztura sastāvdaļa. Visu Latvijas pienu ražo no svaigpiena, termiski apstrādājot to aptuveni 15 sekundes pie 72oC vai augstākā temperatūrā. No piena un sūkalām ražo arī pulveri, kuru izmanto citu produktu ražošanā. Lai apmierinātu visu patērētāju grupu intereses, veicot piena separēšanu, ražo pienu un piena produktus ar minimālo tauku saturu. 
 

Piena labvēlīgā ietekme uz veselību izpaužas dažādos veidos.

Olbaltumvielu avots. Piens ir ļoti svarīgs kalcija, olbaltumvielu un citu uztura vielu avots. Piena kazeīni ir vērtīgā uztura viela, kurai ir plastiskā funkcija. Pēc aminoskābiju satura un proporcijām piena proteīns ir viens no vērtīgākajiem proteīniem. Piena proteīni satur tādas aminoskābes, kā leicīns, izoleicīns, lizīns, glutamīnskābe, serīns, prolīns. Cilvēki, kuriem ir alerģija uz piena olbaltumu, nevar lietot pienu un piena produktus.

Zobu veselība. Piens var aizsargāt no zobu kariesa rašanās. Zobu kariess rodas zobu emaljas bojājumu gadījumā, ko rada skābes, cukura un cietes rūgšanas procesā kopā ar baktērijām. Piena produktu lietošana uzturā ir īpaši svarīga vecākiem cilvēkiem, kuriem pastāv augstāks zobu sakņu kariesa rašanās risks.

Laktozes nepanesība. Dažiem cilvēkiem fermenta laktāzes (šķeļ piena cukuru laktozi) trūkuma dēļ, var būt tā saucamā laktozes intolerance (piena cukura nepanesība). Tā var būt iedzimta un iegūta. Klīniski tas izpaužas kā vēdera uzpūšanās, caureja. Tādā gadījumā var lietot pienskābes produktus, sierus, īpaši cietus, kuros pateicoties pienskābes baktērijām piena cukurs jau ir sašķelts. Ja garšo piens un organisms labi šķeļ tā cukuru, tad var to lietot droši, jo tajā esošais olbaltums un kalcijs labi uzsūcas organismā un tiek pilnībā izmantots. Amerikas Pediatru Akadēmija pat iesaka iekļaut sieru uzturā bērniem ar laktozes nepanesību.

Citi veselības aspekti. Plaši zinātniski pierādījumi apliecina, ka adekvāta kalcija daudzuma vai kalcija bagātu ēdienu regulāra uzņemšana var palīdzēt aizkavēt un minimizēt ar novecošanos saistītu kaulu novecošanos un tādejādi samazina osteoporozes risku. Piens, skābpiena produkti, sieri kā bagātīgi kalcija avoti ir nozīmīgi kaulu veselības nodrošinātāji. Pētījumi apliecina, ka tie cilvēki, kuriem ir hipertonija un sirds slimības var droši iekļaut ēdienkartē piena produktus. Latvijas tirgū ir piena produkti ar minimālo tauku saturu: piens, kefīrs, paniņas, vājpiena biezpiens. Ja ļoti garšo sieri, tad tos jālieto kombinācijā ar citiem pārtikas produktiem, piemēram, dārzeņiem un augļiem (tā saucamā «Dash» diēta).

Sagatavojām mācību materiālu par Latvijas siera veidiem.

Internetā apskatot vizualizēto piena pārstrādes ciklu ēdināšanas pakalpojumu Pavāru specialitātes audzēkņi devās ekskursijā uz Latvijas piens ražotni, lai klātienē iepazītos ar piena pārvērtībām par sieru.

Materiāls pieejams šeit.



 

Mūsu pilsētā atrodas viens no modernākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem “Latvijas piens”. Latvijas lauksaimniekiem piederošais piena pārstrādes uzņēmums Latvijas Piens saņēmis starptautiski atzīto elitāro britu mazumtirdzniecības uzņēmumu asociācijas British Retail Consortium (BRC). Standarts for Food Safety standarta sertifikāts, kas ir viens no stingrākajiem brīvprātīgi piemērojamajiem pārtikas nekaitīguma un kvalitātes vadības standartiem pasaulē.

Tas apliecina produkcijas kvalitāti, labas ražošanas un higiēnas praksi un uzrāda ražotāju kā uzticamu partneri tirdzniecības tīkliem. Starptautiski atzīta sertifikāta iegūšana ir apliecinājums Latvijas Piens spējai būt sekmīgam starptautiskā siera tirgus dalībniekam, eksportējot sieru, kas saražots no vietējiem piensaimniekiem saražotā piena.

BRC standarta prasību īstenošana uzņēmumam paver ceļu uz sadarbību ar mazumtirdzniecības uzņēmumiem, jo veikalu tīkli Eiropā, pasaulē un arī Baltijā izvēlas sadarboties ar ražotājiem un piegādātājiem, kuru produkcija sertificēta atbilstoši šim standartam. Tajā iekļautas visjaunākās pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas prasības.

Standarts ietver vairākas kvalitātes vadības sistēmas, tostarp HACCP sistēmas (riska analīze kritiskajos kontroles punktos), Labas ražošanas prakses (Good Manufacturing Practice - GMP), Labas laboratorijas prakses (Good Laboratory Practice - GLP) un Labas higiēnas prakses (Good Hygiene Practice-GHP) prasības.

BRC standartu pirmo reizi izdeva 1998. gadā, to publicēja britu lielveikalu ķēžu apvienība (Asda, Tesco un Sainsbury) un tas tiek regulāri pārskatīts un pilnveidots. Mūsdienās BRC standartu ir atzinuši pārtikas ražotāji visā pasaulē.


 
 
 

Pirms iepazīt piena ceļu vispirms uzklausījām uzņēmuma pārstāves īso teorijas kursu un praktiski atkārtojām spectērpu uzvilkšanas secību ko paredz HACCP noteikumi. Uzņēmuma pārstāve mums pastāstīja un praktiski nodemonstrēja paškontroles un monitoringa nozīmi siera ražošanas procesā.

Soli pa solim apskatījām visus piena pārstrādes posmus.


 
 

Sekojot piena pārvērtību plūsmai ikvienam bija interesanti jautājumi ko uzdot uzņēmuma darbiniekiem.


  
 

Iepazinuši siera ražošanas procesu, devāmies degustēt dažādus sierus un atbildēt uz uzņēmuma pārstāves jautājumiem par Latvijas pienā ražotajiem sieriem.


 


Ar svaigo un gardo sieru garšas atmiņu devāmies uz skolu, lai meklētu labākos sadarbības produktus sieram un gatavotu dažādus ēdienus izmantojot “Latvijas piens” ražoto sieru.

Praktiskajās nodarbībās gatavojām dažādus ēdienus izmantojot sieru: siera un auksto uzkodu plates, aukstās uzkodas, pamatēdienus, mīklas izstrādājumus, desertus un konditorejas izstrādājumus.

Mācību stundas rezultātā mēs sagatvojām dažādus ēdienu iekļaujot Latvijas piens produktus: pieejams šeit.

Ēdināšanas pakalpojumu specialitātes PAVĀRU grupu audzēkņi ir ļoti priecīgi un pateicīgi par iespēju darboties šajā projektā. Esam uzzinājuši daudz interesanta par Latvijās rūpniecības uzņēmumu attīstību, par gardo Latvijas produktu ražošanas procesu, esam iepazinuši jaunas garšas nianses, kas rosinājušas mūs aktīvāk piedalīties Latvijas produktu izmantošanā un popularizēšanā.



 

Izmantotie materiāli:
http://www.lvpiens.lv/lv/par-mums/jaunumi/47--latvijas-piens-klust-par-jelgavas-amatu-vidusskolas-krustvecakiem
http://www.reitingi.lv/lv/news/komerczinas/96670-latvijas-piens-ieguvis-starptautiski-elitaro-brc-sertifikatu.html
Latviešu
Stundu laiki

1. 8:00 - 8:40
2. 8:45 - 9:25
3. 9:35
- 10:15
4. 10:20
- 11:00
5. 11:40
- 12:20
6. 12:30
- 13:10
7. 13:15
- 13:55
8. 14:00
- 14:40
9. 14:45 - 15:25
10. 15:30 - 16:10
11. 16:15 - 16:55
12. 17:00 - 17:40
13. 17:45 - 18:25
14. 18:30 - 19:10
15. 19:15 - 19:55
16. 20:00 - 20:40

STUNDU SARAKSTS UN IZMAIŅAS

 

 

e-klase



uzdevumi.lv


Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija


Jelgavas pilsētas dome



 

Jelgavas Izglītības pārvalde

UNESCO

Europass CV


elektroniskais katalogs
JAVS bibliotēkas katalogs


Izglītība pieaugušajiem

ISIC
 


Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes. Piekrītot sīkdatņu izmantošanai, tiks nodrošināta tīmekļa vietnes optimāla darbība. Turpinot vietnes apskati, Jūs piekrītat, ka izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Detalizētāka informācija pieejama sīkdatņu izmantošanas politikā.